Ogham kalenderDet här är en Keltisk Ogham-kalender. När man skapade kalendern följde man månens 13 faser och därför förknippas den starkt med månmagi. Ogham-kalendern är utifrån naturens egen kalender, alltså i harmoni och växlar med årstiderna.


The Elder Mother – Fläder – Drottningen av örter


Detta är den 13;e månen i den Celtiska träd kalendern – Ogham
25 november – 23 december

Symbolik är dömande, transformation, död och återfödelse, tro och det oundvikliga

Heliga siffror är; Fem, utifrån att fläderblomman har fem kronblad, fem ståndare och fem foderblad. Tretton, utifrån att flädern är förknippad med allt övernaturligt som är förknippat med siffran.

Traditionellt är allt från flädern användbar medicin. Bären och löven är båda rika på C-vitaminer, löven kan göras till en mixtur som används till örondroppar för att behandla smärta och inflammation. Blommorna kan man göra te på för att behandla hosta och irriterande hals och man kan även använda dessa för hudlotion. Barken, bären, rötterna och löven kan alla användas som färgämnen och bären är goda att göra sylt, vinäger och sirap av. Det är också viktigt att veta när man ska plocka de olika delarna av flädern för att det ska skydda eller ge hjälp för det man vill ha hjälp med.

(OBS! Rekommenderar ingen att använda sig av örter för medicinskt bruk utan ordentlig kunskap om detta )

Om man har fläder i trädgården så sägs det att man skyddar sig ifrån olycka och otur. I Europa så ansåg man förr att om man planterade fläder på kyrkogården så höll det borta onda andar.

Fläder är en symbol för den mörkaste årstiden och som sådan är den associerad med död och den äldre visa Gudinnan. Man har i gångsättningarna av gamla gravar funnit flinta som har formats som fläderlöv och även ingångarna har formats som en portal av fläderblad.

Man anser också att det är ett älvträd och som sådan står det för början och för slutet. “Fläderälvan” står alltså för transformation och övergångar. Den ger råd om det som ska bevaras och det som ska kastas bort.

Meditation med fokus på fläder handlar om att fokusera på återblick på ditt liv. De “dåliga” sakerna i ditt liv kan dyka upp och orsaken till detta är för att det är dags att förlåta dig själv för det som varit. Du kan inte gå tillbaka och förändra det som varit men du kan lära dig från dina misstag och inte göra om det och röra dig framåt igen. Erkänna, medge och ändra är nyckelord.

Flädermodern ansåg befinna sig under fläderträdet. Hon har en stark magi och hon straffade alla som använde sig av fläderns magi på ett själviskt sätt.
Fläderstavar användes för att driva ut fastlåsta tankar och flöjt från fläder ansåg ha samma verkan.
Fläder bör inte huggas ner utan en bön och bränn inte ner flädern då det anses ge otur. fläderträd

Fläderträdet ansågs vara den plats där födelse och död är ett och kunde man konsten så kan fläderträdets grenar göra det möjligt för dig att se andar och få visioner.

Lektion som fläder ger kan vara svår. Inte bara blir du ombedd att acceptera din egen oundvikliga död, den ställer dig också frågan om hur du blir ihågkommen om du dör idag, dåliga sidor såväl som goda. I vintern mörka dagar så är flädern en spegel där vi ser oss så som vi är, kommer vi att dö med ära och utan ånger.
( från the wisdom of the trees )

I en skrift från 1700- talet så ger man ett “recept” på en skyddsamulett: Man plockar en fläder gren under oktober, precis innan fullmånen. Träet mellan “knutarna” måste delas i nio bitar vilka läggs i en linnebit som hängs runt halsen och så lång så att den nuddade hjärtat. Där ska den hänga ända tills trådarna går av och då ska den begravas där ingen kan hitta den.

I Skottland gjorde man kors av flädergrenar och hängde dessa över ingångarna till stallen som beskydd.

Leave a reply

required