GetDen 19 februari är det Kinesiskt Nyår. Och i år är det Getens år enligt det kinesiska horoskopet. Till och med Get, feminin energi och trä element. Den första dagen av Geten trä är egentligen den 4 februari men nyåret är den 19:e.
Jag läser på en sida som skriver om Getens år.

” Geten består huvudsakligen av Jord. Den består också av Trä. Därför är 2015 är starkt Trä år. Geten är efter Hästens eld år. Därför finns det fortfarande kvar lite eld för Geten. Trä kan hjälpa Eld att brinna så 2015 års eld är fortfarande stark. Så därför är Jord, Trä och Eld nyckelfaktorer för att bestämma människans lycka för 2015. Geten är det sista året i eld cykeln. Getens eld är den hetta som stannar i grunden. Denna hetta kan hjälpa trädens frukt att mogna. Om du har arbetat hårt under de senaste två åren, då är 2015 det år då du ser resultat. Om du gjorde ett bra jobb under 2014 då kommer detta att fortsätta och 2015 kommer vara året då du uppnår ditt mål. Om du har haft problem de senaste åren, ja då är 2015 vändpunkten för dig. Geten innehåller den feminina jorden som kan hjälpa personer skapa något från ingenting. Därför så behöver alla som vill ha en succé under 2015 hitta en nytt tillvägagångssätt för att nå sina mål.”

– Chinesefortunecalendar.

På sidor som skriver om det kinesiska året står det ömsom fårets år och ömsom getens år. För mig skiljer sig dessa två arter något åt rent symboliskt och därför koncentrerar jag mig på Geten.

Geten har funnits med oss under åtskilliga tusentals år och har därför en något komplex symbolik. Det finns många myter och sagor som involverar geten och för oss här idag, under vår tid, behöver vi nog upptäcka geten igen. Jag misstänker att det är många som precis som jag förknippar geten med en symbol för djävulen (det där med bockhorn sätter sig rejält) och säkert är det så att vi känner igen uttryck som att en get stoppar i sig allt.

Kanske kan vi se anledningen till den något mer “onda” symboliken i flera olika saker. Getter var exempelvis vanliga som offerdjur. De fick alltså bära människans synder, det onda. Syndabocken känns förmodligen igen?!
Jesus säger också (enligt bibeln) att han vid domen “ska skilja de rättfärdiga och de orättfärdiga som en herde skiljer fåren från getterna”. Ganska naturligt att vi då låter de orättfärdiga “onda” bära horn och bockfötter.

Guden Pan är också förknippad med geten. Han var fåraherdens och flockens Gud och härskare. Han hade en gets bakkropp och bar även horn. Han vandrade i bergen spelades sin flöjt. Inget av det här gör i och för sig honom förtjänt av att förknippas med något “ont” men när man tänker på att han älskade att jaga nymfer börjar vi närma oss. Åtminstone i våra ögon, där och då var det ganska vanligt att både kidnappa o jaga i Gudavärlden. Men…han är även Panikens Gud. Hans osynliga närvaro i bergen och i det vilda landskapet gav männen ångest och panikkänslor. Han syns också ofta tillsammans med Guden Dionysos, som i sin tur då och då är avbildad med horn, som var vinets Gud. Vin i stora mängder, fester, nymfer och inget arbete, allt det där i sig gör nog att det lutar åt att man tolkar det åt det mer negativa hållet. Kanske är det också detta som har bidragit till att geten har ett rykte om sig att stå för potens och bristande impulskontroll vilket i sin tur associeras med det mer negativa för att uttrycka det milt.Ed0012

I den nordiska mytologin hittar vi Guden Tor vars vagn drogs av två getter som bar de härliga namnen Tanngrisner och Tanngnjost. Det betyder alltså “den som gnisslar tänder” och “den som har glest mellan tänderna”. 🙂 Det verkar vara passande namn för några som drar vagnen för Åskans gud. De här stackars bockarna slaktades och åts upp på kvällen för att sedan återuppväckas till livet på morgonen.

Hur tolkar man då geten när den dyker upp i dröm, meditation eller bara i livet? Nu har jag inte så mycket hum om hur den kinesiska astrologin tolkar getens budskap men funderar lite på hur vi skulle kunna se det.

Något av det första som jag kommer att tänka på är getens klätterförmåga. Den kommer upp på de mest otänkbara ställen. Jag har sett bilder där det verkar som om den stått på en absolut lodrät bergsvägg. Något annat som kommer upp i sinnet med en gång är att den äter allt. Detta är då två saker som jag skulle plocka med. Nu är det ju inte så i verkligheten att geten äter allt och den kommer inte heller upp på alla ställen så självklart behöver man balansera bilden en aning. Jag läser trots allt på Wikipedia att geten är en orsak till förlust på biologiskt mångfald. Först kommer människan därefter kommer geten.

 Om geten skulle dyka upp kan man börja fundera på om just de här klätteregenskaperna skulle kunna betyda något. Att man kan och klarar mer än vad man tror. Att det är dags att bege sig upp mot höjder man inte anat att man skulle kunna nå. Att vi har förmågan att klara av passager som ser omöjliga ut och att vi ska ha tillit till vår förmåga att landa på fötterna. Eftersom geten sätter i sig växter som de inte känner till är det också en symbol för nyfikenhet och mod. Å andra sidan kan man se det som dumdristighet. Om vi inte har samma instinkter som geten bör vi nog ta det lite lugnt med att ge sig på okända projekt utan att undersöka det först. Ytterligare en tanke kan vara att inte ta på sig för mycket eftersom det inte finns kvar så mycket till andra och att inte ta ansvar för allt utan delegera.
Jag läste förresten någonstans att det var någon som satte ihop getens förmåga att “smaka” på allt som en förmåga att inte diskriminera. Tja, varför inte. Och är det inte så att man lär sig ganska mycket om många saker samtidigt.

 En get är visserligen ett flockdjur men har ändå ett ganska stort behov av att vandra iväg ensam och klarar sig ganska bra på att vara isolerad utan sin egen ras. Med detta i minnet kanske man kan säga att geten talar för ett visst mått av självständighet. Kan vara social men trivs förmodligen bättre med att vara ensam. Kan det vara dags att börja fundera på om det är dags att fortsätta ensam? Eller börja fundera på i vilken flock du befinner dig, om du nu gör det överhuvudtaget?

 ymnighetshorn_01Lite högre upp skrev jag om offer och syndabock och det kan ju betyda att du själv tycker att du är ett offer eller att du ger dig själv rollen som en syndabock men även, för att vända på steken, som ett tecken på att du kanske ska titta på om det är så att omgivningen försöker ge dig rollen som syndabock. Bär du själv mycket skam eller tar du på dig andras skam och skuldkänslor?

 Inom astrologin och tecknet Stenbocken får du ännu mer symbolik att lägga till geten. Du kan läsa här på min blogg om det jag har skrivit om stenbocken bland annat. Inom den Grekiska mytologin lär vi också känna Ymnighetshornet Cornucopia. Ett horn som sägs komma från geten Amalthea, Amalthea som var amma till den högsta av de grekiska gudarna Zeus. Detta horn är en symbol för rikedom och överflöd och allt det man vill ha manifesteras sig i hornet. Förmågan till ymnighet gavs som gåva av Zeus och visst kan man se att även här finns en symbolik som handlar om balans. Getens symbol som närande och omhändertagande ger så småningom upphov till överflöd. Du behöver värna och omhänderta (oavsett om det gäller människa eller projekt) för att det så småningom ska ge resultat. Generositet är en annan symbol som passar ihop med detta.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015 Malou Thorman
Acknowledgements: Wikipedia, chinesfortunecalender, Run more...

Leave a reply

required