Try Try again! Just because it did not work out this time does not mean it won’t work the next time. Keep at it! You will succeed!
-Ant

220px-The_Ant_and_the_Grasshopper_-_Project_Gutenberg_etext_19994Citatet ovan är väl precis vad man tänker om myran. Som vanligt tycker jag att det A och O när man har fått upp en symbol, oavsett om det är genom en dröm eller att den har promenerat in i livet på något annat sätt, att man börjar med associera runt ordet och dess värde själv.

Och för mig när jag tänker på myror så tänker jag på många samtidigt. Envetna små rackare som alla strävar för att ge skydd och mat till det samhället de håller på att bygga. De tar sig igenom hinder efter hinder, nästan som små robotar marscherar de.
Jag kommer ihåg att när jag var liten var jag fascinerad över hur en sådan liten myra kunde bära tredubbelt så stora saker som de själv. De släpade och drog efter dessa myrstigar de skapat.

Jag kommer också ihåg hur det sved när jag som barn satte mig för lite nära en myrstack när jag plockade blåbär, så även om inte alla “bits” är det inte något som jag vill ha väldigt nära mig.

Bara mina minnen och mina associationer här ovan får mig att tänka på olika saker som jag skulle placera in om jag drömde eller på något annat sätt kom i kontakt med myran som symbol.

– Handlar det om att göra något gemensamt med andra? Som inte har ett individuellt mål utan snarare kollektivt och där jag som person enbart behöver följa? Är detta då positivt eller negativt? Behöver jag myrans energi eller använder jag den för mycket?

– Att bygga upp,,myran är en utmärkt konstruktör. Är det meningen att jag ska konstruera något, bygga upp något? Vara tålmodig och inse att det tar tid att bygga upp något hållbart eller om det är åt andra hållet – jag håller på allt för länge med konstruerandet. Är målet möjligt, ligger det inom min sfär?

– Teambyggande. Att vara i grupp och skapa en gemensam grund. Att samarbeta.

Men jag tänker också på min egen känsla av myran i det här läget. Jag är inte överdrivet förtjust i myror, kanske för att de så envist bet mig i baken, så jag ser den även som något som irriterar mig.

myran

“Meat eater ant feeding on honey02” av Taken byfir0002

– Är det något i mig eller min omgivning som ger mig “myrkrypningar”? Är det något som ihärdigt och envist gnager på mig? Något som sker med automatik eller som gör det för att jag helt enkelt ställer mig i vägen? Befinner jag mig precis i myrstigen?

En myrdrottning sliter av sig vingarna när hon har hittat sitt trygga ställe och installerar sig för att bli befruktad och uppassad. Det innebär ju både uppoffring och auktoritet.

– Handlar det om att vara fri eller ej? Är ditt val värt kostnaden? Böjer du dig inför auktoriteter av fri vilje eller känner du dig tvingad? Finns det något högre mål med din uppoffring?

Men myror kan även vara skadedjur. Vissa myror äter sig in i husgrunder och kan sakta men säkert urholka stabiliteten.

– Har man placerat sig på rätt ställe? Vad är det som äter upp tryggheten, integriteten och stabiliteten? Handlar det om ett monotont arbete? Att du inte får lov att använda alla dina kunskaper och egna insikter? Att du har svårt för att ställa in dig i ledet med andra?

Beroende på din egen känsla och i vilket sammanhang myran kommer in i ditt liv har den väldigt goda sidor och mindre goda sidor. Som allt annat. Och det är bara du som bär på symbolen som vet vilket det är.

Du kan få hjälp av fakta runt myran och hur de ser på ex myrmedicin inom de olika ursprungsbefolkningarna. De har ju i årtusenden studerat hur djuren fungerar och ifrån detta är deras medicin skapade.

Det finns även flera olika ordspråk som kan hjälpa dig på vägen med tolkningen. Allra helst om du använder något av dessa själv.

“Arbetsmyra”, “Flitig som en myra”, “ha myror i huvudet”, “ha myror i benen”, “myror i byxorna”. Fundera på om dessa kan säga något om just dina “myror.”

Det finns ju också flera olika sagor och program som kan ha betydelse som “Fem myror är fler än fyra elefanter” eller sagan om “Gräshoppan och Myran”.

Är det en symbol som känns viktig för dig då har den också ett viktigt budskap att ge dig. Och kanske är det här du behöver använda dig av en del av det myran förmedlar. 🙂

Envishet, tålmodighet, styrka med mera.

 

 

Leave a reply

required