Vi har en halvmåne som färgas av Vädurens energi just nu och när jag satt och funderade på symbolkalendern flög en uggla upp i mitt sinne. Efter lite funderande förstod jag varför. Ugglan är en av Gudinnan Athenas attribut och Athena är den Gudinna som styr Väduren i den Grekiska zodiaken som jag tycker är så fascinerande.

Athene noctuaVid halvmåne befinner sig månen och solen i en aspekt till varandra som många astrologer menar kan vara besvärlig. Med poängtering på kan. Vissa känner aldrig av denna aspekt och andra tycker att det alltid är något besvärligt just nu. Som alltid tror jag på att det finns flera olika perspektiv och vi väljer det perspektiv som är enklast för oss just nu om vi inte är medvetna om vad vi gör. Som Gudinna bär Athena både på attributen för krig och för visdom bland annat. Två aspekter som vi kanske har svårt för att få ihop idag men då, för sisådär 2-3000 år sedan, hörde dessa ihop på ett annat sätt.

Att vara strategisk och att kunna leda en krigshär var något eftertraktat, att vinna mark eller att kunna försvara sig var ett måste och Gudinnan Athena bar på dessa förmågor. Hon föddes ur sin fars huvud, Zeus, i full krigsmundering. Hennes mor, Metis, hade nämligen slukats av Zeus då hon var gravid eftersom han var rädd för den profetia som sa att hans barn skulle ta ifrån honom hans “tron”.
Även om nu Athena inte hade någon mor kanske man kan ana att hon fick ärva något från henne i alla fall eftersom Athena själv förknippades med visdom och hennes mors namn, Metis, betyder visdom. Athena var annars en typisk pappas flicka. Hon försvarade honom i alla lägen och hon var den som stod bakom och planerade strategierna bakom krigsbeslut. (Du kan läsa mer om Athena genom att klicka på länken lite högre upp.)

Kanske var det styrkan i Athenas blick som fick henne att förknippas med ugglan eller så var det något av alla andra attribut vi ser som ugglan, men ugglan blev i alla fall hennes fågel. Ugglan på bilden är en Athene nocturne, en uggla som delvis är dagaktiv och som också kan häcka mitt i staden. I Aten, Athenas stad, fanns det ett överflöd av ugglor på den tiden. Inom vissa kretsar säger man att Athena var en shapeshifter, alltså någon som kunde byta skepnad och att de menar att hon inte hade ugglan som en attribut utan att hon var en uggla.

Den här gången fastnade jag lite för det faktum att denna ugglan både är dag- och nattaktiv i samband med halvmånen. Jag tänker också på det faktum att visdom och krig kan tyckas vara i motsats till varandra.
Råkar vi ut för något just nu som vi lätt kan bli irriterade över, något som inte går vår väg är det lätt att hamna där då vi gormar och svär. Allt ifrån att slå tån i tröskeln till att den oväntade räkningen dimper ner gör att vi enkelt lämnar över ansvaret till vår omgivning. Vi kan helt enkelt hamna på krigsstigen. Och att hamna på krigsstigen gör vi när vi befinner oss enbart i det vi kan säga är dagenergi, vi tittar bara på det som händer utan att se bakom eller djupet av händelserna.
Det positiva är ju nu att det är lika mycket en möjlighet för oss att använda oss av nattenergierna. Förmågan att stilla sig, anpassa sig till situationen och verkligen se vad som ligger bakom. När vi förstår att tröskeln har suttit på samma plats ända sedan huset byggdes kan vi nog också förstå att det var just vi, där och då, som hade uppmärksamheten riktad mot något helt annat. När vi inser att räkningen inte anlände till oss i någon form av vendetta utan att den förmodligen hade sin grund i något vi hade köpt kanske vi mer kan ta ansvar för att den finns där i vår brevlåda.

Leave a reply

required