hestia01L

Vi stannar till vid fullmånen, en måne som lyser silverklar ner på härden. Mitt i hemmet brinner den varm och trygg, en symbol för familjen, en symbol för att vi samlas och är tillsammans.

Gudinnan Hestia är härskare för Kräftans tecken och är härdens Gudinna. Härd betyder också fokus och fokus i kräftans tecken ligger först och främst på hemmet. Hemmet, familjen och fokus på trygghet och värme är kanske vad vi har så här i juletid.

Nu kan många andas ut, spänningen släpper och det som ska födas föds helt enkelt. I många fall föds det även sådant som vi inte känner av förrän långt senare.
Den här fullmånen kan det dyka upp funderingar och känslor runt områden som just har med familj, trygghet och värderingar att göra. Lever vi i vår sanning och med de värderingar vi vill ha och kan stå för? Hur är det med vår familj, blodsband eller ej, är vi nära eller väldigt långt bort?
Värderar vi de vi har nära som ger oss support och visar vi detta på ett bra sätt eller tar vi det för så självklart att vi glömmer av att de finns?

Fullmånen är ju en balans mellan solen och månen, vilket nu blir mellan stenbocken och kräftan. Har vi balans mellan det kollektiva och vår koppling till kulturen och mellan vår emotionella liv? Ger vi helt enkelt näring till de saker som är viktiga för oss?

Sabian Symbol för månen är

A cat arguing with a mouse

Någon mer än jag som får bilder av Tom & Jerry?  Det här kan kanske betyda att det kan dyka upp känslor som har med det temat att göra. Att känna sig jagad, utsatt och utlämnad för allmänt gyckel och spe. Det kan ju också handla om att inte kunna låta bli att argumentera även om det är ur ett underläge, man bara måste ge sig in i diskussioner. Om vi försöker plocka bort den tecknade seriens Tom ur sinnet då har vi ju katten som jägaren. En jägare som i många fall, åtminstone på landet, är införskaffad för ett syfte. Att ta död på mössen. Det i sin tur får mig att tänka på att instinkter tar över den mentala processen. Att man ger sig in i något av gammal vana, att man har svårt för att släppa taget och bara fortsätter även om situationen har förändrats. Att roller på något sätt är statiska och att man har svårt för att lämna dessa. Det kan också betyda att man faktiskt tar ett steg tillbaka och argumenterar istället för att sätta klorna i någon.

Och för att komma tillbaka till Tom & Jerry, tänk på att det går att lägga saker åt sidan och visa den kärlek som oftast ligger under allt inom en familj. Hur många gånger har vi inte sett dessa små figurer vara de närmaste vänner när det väl gäller, fundera på vilka roller vi bär inom familjen och om det är värt att ha kvar dem?

Månen trivs i kräftans tecken, man brukar säga att det är där den hör hemma. Personligen tycker jag att månen hör hemma i varje tecken för visst har vi alla de egenskaper som man säger månen bär på. Men när nu månen gottar ner sig just här i julhelgen hoppas jag att vi kan ta tillvara på det. Här kommer familj, hem, härd, trygghet blandas med minnen, dåtid, nutid och framtid. Månen drar upp och stänger ner. Vårt känsloliv kan flöda över precis som vattnet i flodtillstånd. Självklart har andra planeters inflytande något att säga till om och det är också väldigt olika hur mycket vi känner av denna påverkan.
Själv ska jag landa i ett födelsedagskalas idag då mitt yngsta barnbarn fyller 1 år. Familjer samlas från höger till vänster och jag kommer att bära med mig fullmånen och alla dess djupa dalar men även dess höga höjder.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015 Malou Thorman

One comment on “Fullmåne i kräftan – God Jul

  1. sune eriksson

    Jag verkar ha funnit något “att bita i, i “den elektroniska” verkligheten”.
    Tycker det är hoppfullt att den inte bara innehåller fotograferade mackor i den “sociala” delen Fb.

    Mvh.

Leave a reply

required