roosterNu börjar den Röda Eld Tuppen år enligt den Kinesiska zodiaken. En zodiak som går efter månen.

Jag har inte så mycket kunskap om den zodiaken men jag tycker att det är lite intressant att titta på symboler och nu handlar det som sagt om Tuppen. Vad kan man säga om det?

Det första jag kommer att tänka på är att man brukar säga..gå som en tupp i en hönsgård. Att vara stolt som en tupp!
Vad gör en tupp egentligen, jo han går där och håller huvudet högt i sin gård och håller hov. Han samlar sin flock runt sig och beskyddar dom. Han är inte mycket för att dela med sig och ser en annan tupp gärna som en konkurrent och går då i strid. Tuppfäktning har du säkert hört talas om. Modigt eller dumdristigt? Ibland kan man fråga sig vilket det är. Man kan nog förknippa tuppen med att ha humör iallafall.

Jag tycker det är viktigt att kunna vara stolt för den man är, men det är också viktigt att inte låta en stolthet stå i vägen och förhindra att man exempelvis frågar någon om hjälp. Att samla en grupp runt omkring sig och sedan hävda någon form av äganderätt är definitivt uteslutet och kan nog tangera det som man brukar kalla gurukomplex. Att däremot värna och skydda sin grupp/familj är för mig något fullständigt naturligt.

Det får mig att börja fundera på vad det är jag är stolt över och har jag omtanke om de jag har runt omkring mig? Beskyddar jag för mycket eller inte alls? Bra tankar att ha med sig under året.

Att förknippa tuppen med ett galande på morgonen det gör nog de flesta av oss. Att vakna alltså. Nu är natten över och det är dags att gå upp. Är detta året då det ska vara något som är markant? Att vakna upp från en sovande period? Tuppen står som en symbol för gryningen. Det kan vara som en larmklocka också, jag läser att inom den Celtiska världen såg man tuppen som detta. Tuppen var en signal från underjorden om att nu var det fara å färde. Om man drömde om en tupp så kunde det alltså betyda att vår undermedvetna gav oss en signal om detta.

Tuppen gol ju även efter att Peter förnekade sin kännedom om Jesus. Tre gånger. Så om det här finns med som symbolik så kanske får vi en signal om att vi förnekar oss själva på något sätt eller till och med någon annan som vi behöver.

I drömmar kan ju tuppen även vara en signal om att tiden går, kanske är det dags att ta itu med saker, kanske till och med dags att visa vem man är och visa hur vackra fjädrar man har och vilken krona man har att stoltsera med.

Följande läser jag på en av alla sidor som skriver om Tuppens år.
Tuppen är frimodig, självsäker och ärlig. Det är en sällskapsmänniska som dock behöver kontrollera sitt skiftande humör. Om något går honom emot kan han lätt fördjupa sig i oväsentliga detaljer och glömma helheten. Man är född i tuppens år om man är född  1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 eller 2005

Så för mig innebär allt detta att det skulle kunna vara ett år då man lägger några små tankar över sig själv. Både hur man ser på sig själv men varför inte också hur man ser ut? Att vara stolt över sig själv kan kanske också betyda att man börjar fundera på att ta hand om sig själv rent fysiskt. Rör jag på mig överhuvudtaget? Vad äter jag och är det jag äter bra för mig både på ett fysiskt plan såväl som på ett psykiskt?
Värnar jag om de jag runt mig men jag låter väl inte något förvandlas till något gurukomplex? Klarar jag av att samarbeta med andra utan att hamna i gräl? Hur fungerar det egentligen med min kommunikation med andra?
Jag förknippar även en tupp med att vara aktiv. Är detta året då det ska hända saker? Stämmer också väl ihop med symboliken att väckas vid gryningen. Att våga ta tag i saker och kanske till och med något helt nytt.
Varför inte vara i centrum av ett sällskap istället för att ställa sig längst bak?

Följande är historia om den kinesiska zodiaken finns på många sidor.

Enligt legenden kunde människan inte räkna tiden innan Jadekejsaren en dag utlyste en tävling. De djur som kunde ta sig över en flod skulle få en plats i den nya kalendern, som skulle mäta tiden. Djuren började bråka och träta. Katten och råttan som dittills hade varit goda vänner visste att de inte skulle kunna simma över floden. De övertygade oxen om att rida få rida på honom över floden. Innan de nådde land lyckades råttan putta ner katten och hoppa i land före oxen. Råttan kom därmed först. Oxen kom tvåa, medan katten flöt bort och missade sin plats i kalendern. Sedan dess är katt och råtta bittra fiender.

Tigern kom trea tack vare sin fysiska styrka och kaninen fyra genom att hoppa över stenar och flytande stockar.

Draken flög över floden och kom in på femteplats. Jadekejsaren undrade varför han inte flugit in på förstaplats, och draken svarade att han fick lov att först hindra torka längre ner längs floden och sedan blåsa in en stock med en kanin på innan han hann tänka på sig själv.

Ormen simmade jämsides med hästen och lyckades genom att skrämma denne komma iland som sexa. Hästen blev sjua.

Geten, apan och tuppen lyckades med gemensamma krafter ta sig över på en flotte, och blev åtta, nia och tia i tävlingen.

Hunden förvånade kejsaren genom att komma så långt bak som elva i tävlingen – han kunde ju simma bra! Hunden sa att han var smutsig och ville inte smutsa ner floden, så han tog ett bad i en liten damm innan han simmade över.

Tiden gick och kejsaren tänkte blåsa av tävlingen när han hörde märkliga ljud i vattnet. Det var den frustande grisen som kom simmande. Varför så sent? Jo, han blev hungrig och stannade innan simturen för att äta, och så blir man ju lätt trött efter maten, så en tupplur var av nöden.

Således kom det att bli tolv djur som vardera har ett år till sin ära. Nedan kan du läsa om djurens egenskaper och vilka år som tillhör de olika djuren. OBS! Du som är född i januari och februari kanske tillhör djuret året innan.

Leave a reply

required