Påsk, den viktigaste högtiden inom den kristna kyrkan. Påsken, en högtid med många symboliska innebörder. Själv tycker jag att både våren (som det nu är), ägget (som traditionellt hör till) och Jesus korsfästelse och uppståndelse har likartad symbolik.

Våren, den tid då människan plockar av sig sina heltäckande kläder och något introverta sinne. Den tid då knoppar brister ut och naturen vaknar från vinterdvalan. Jesus som lider, som vilar och sedan återuppstår. Och ägget. Ägget som är en symbol för fruktbarhet och återfödelse.

Ägget blir den symbol för det skal som vi behöver då och då. En tid för reflektion och vila. Också en symbol för det nya liv som föds. Kanske krävs det lite arbete, lite smärta för att födas, precis som för Karin Boyes knoppar. Likväl för den smärta som Jesus fick gå igenom med tvivel och tro på att han var övergiven. När nytt liv föds, när vi återföds och återigen sträcker ut oss mot ljuset har vi förhoppningsvis integrerat nya erfarenheter som tar oss vidare i livet. Med öppna ansikten och sinnen sträcker vi återigen ut oss mot nya energier.

Även en tid för feminina energier sitter jag och funderar över. Vila, förlossning, smärta är väl alla begrepp som man kan förknippa med feminin energi. Ord som vidare kommer är näring, styrka och läkande. Kanske man rent symboliskt kan plocka in den kvinnokraft som den visa gamla häxan har. Den häxa som bär på erfarenhet och visdom från alla våra mödrar. Den kraft som gång på gång återföds, som ger hopp, som ingjuter styrka och som läker.

Kanske behöver vi samlas då och då häxor sinsemellan? Kanske behöver vi färden till Blåkulla för att gemenskap öppna upp och visa vägen till återfödelsen? Vi vet att det inbegriper smärta att ge nytt liv, nytt liv även till oss själva. Det är smärtsamt att komma ur skalet och se det ljus som finns utanför. Vi vet att det är lätt att tappa tron och att tvivlet ibland är ett nödvändigt ont.

Jag undrar vad kommer min återfödelse att föra med sig?

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017 Malou Thorman
Acknowledgements: Bild: “ägg/klotbilden” är gansk more...

2 comments on “Påsk

 1. Majsan

  Tack Malou, för denna reflektion! Plötsligt får ägget en ny innebörd för mig. Jag, som är allt annat än en tradionsperson, som får ont i magen av alla helger som dyker upp och “måsten” kring dem (som jag inte längre lever upp till och mår utmärkt i det) kan plötsligt, med Dina ord här, se påsken ur ett annat perspektiv än det religiösa, som jag både har förstått och inte.

  Än en gång TACK för att Du delar dessa tankar med oss andra och att jag kunde hitta hit och läsa dem. Det är precis vad jag behövde!

  Jag önskar Dig och de Dina en underbar helg!

  1. malou Post author

   Hej och tack för dina ord.
   Har inte varit så aktiv på min blogg på grund av personliga anledningar och har därför inte sett dina fina ord.
   Det värmer verkligen att få höra detta och glad att det kunde ge dig en annan vinkling.
   Må bäst!
   Malou

Leave a reply

required