Källan

Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.

Detta är väl ett budord vi idag skulle ta till oss väldigt mycket av? Människor rusar runt, de är utbrända, stressade och olyckliga. Allt går snabbt och vi överöses med information dygnet runt. Telefonsnäckorna bor i öronen och datorn är ständigt närvarande.

Vi behöver helt enkelt andningshål i dag. Vi behöver boka in ledig tid i almanackan som inte är semestertid. Vi behöver tid varje vecka och varje dag som vi håller heliga så att vi kan värna om det som VI har skapat i vårt liv. Behövde Bibelns Gud vila och reflektion så behöver väl vi sannerligen det?

Vad är det för mening att skapa om vi inte stannar upp och njuter av det vi har både inom och utom oss? Och kan vi skapa om vi inte stannar upp då och då?

Tänk på att hålla sabbatsdagen helig är ett uttryck med en positiv karaktär. Det står inte att vi ska sluta göra något utan att vi ska tänka på att göra något. En vilodag då vi kan göra något för vår skull, en dag för njutning och för att kunna upprätthålla vår relation med oss själva.

För att hitta värdet med vårt liv ser jag det som en nödvändighet att börja titta på det. För att hitta meningen bör vi stanna till. Det är svårt att se något nära om det hela tiden är i rörelse.

Att aldrig stanna till och njuta av livet är som att sitta vid ett dukat middagsbord och inte upptäcka maten som står där.

– Jag har inte tid! Känns det uttrycket familjärt? Jag tror att det är ett av de vanligaste fraserna som vi använder. Både för oss själva eller som svar när någon annan börjar prata med oss om att vi ska ta det lugnt, njuta eller ta en stund för oss själva.

Så min fråga till alla blir: Är inte ditt liv värt några timmars reflektion varje vecka? Finns det något som är viktigare?

Själv har jag efter många års rusande fram i tillvaron valt att jag ska införa dejting-tid med mig själv. I min almanacka har jag helt enkelt avsatt tider då jag enbart ägnar mig åt inre reflektioner på något sätt. Stunder då jag ger mig själv möjligheten att njuta av det som jag skapat under dagen eller veckan. Stunder då jag njuter att jag är jag. Jag kan njuta och hitta samhörigheten av naturen eller av en kopp kaffe på ett fik som jag bjuder mig själv på.

Det tog tid att komma hit eftersom någonstans i tanken och i känslan fanns det alltid något som var viktigare. Innan tanken överhuvudtaget uppstod att det kunde vara bra att bara vara visst jag inte om att det var nödvändigt.

Idag vill jag värna om dessa stunder och förstår hur viktiga de är för att ge mitt liv meningsfullhet. Idag kan jag stanna upp några minuter varje timma och bara ta några medvetna andetag och uppleva hur jag kommer tillbaka till mig själv, till den medvetna njutningen av att förstå att jag lever och jag lever gott. Varje timma ger jag mig själv några minuter för att komma tillbaka till mitt centrum. Jag säger hej till den del av mig som har behov av det som Gudinnan Hestia är symbol för.

Mitt eget liv har ofta rusat på i en hejdundrande fart. En del av farten har varit det som alla nog kan känna igen sig i. Det har varit arbete, barn, släkt och vänner.

Dagarna har bestått av sjukdomar, kalas, föräldramöten, gräl, utbildning, matlagning, små bekymmer och stora bekymmer. Och jag kan inte med bästa vilja i världen säga att det var ofta jag helgade någon sabbatsdag. Jag funderade inte överhuvudtaget på det.

Semesterdagar fanns ju eller rättare sagt det var mer rehabiliteringsresor som vi hade på grund av sjukdomar.

Kan ett skäl till att många idag febrilt söker sig till den ena andliga kursen efter den andra vara att vi inte stannar till och värnar om de vardagar vi har? Vi ser inte längre värdet i det som vi har utan vi vill ha något annat som vi förknippar med inre sökande?

Varför inte vända trenden och börja söka en del svar här och nu, precis där du står och verkar i din vardag!

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017 Malou Thorman
Acknowledgements: Bild: burst shopify photo

Leave a reply

required