Artiklar för Coachingguiden

Artiklar skrivna av Malou Thorman

För att läsa hela artikeln klickar du på bilden……

askungen1-300x158

Kan en saga vara det du behöver?

Kan en saga vara det du behöver?

……….Så en saga som sitter i minnet kan faktiskt vara den hjälp vi behöver när vi hamnar i situationen där det är lockande att klanka ner på någon annan. Sagan ger dig också en fingervisning om att vi behöver vara snälla mot oss själva. Arketypen som styvmodern beskriver i sagan finns hos alla. Vi är förmodligen alla då och då väldigt elaka mot oss själva och unnar oss inte att må bra eller få ta del av det goda i livet………

 

 

 

 

Ditt bästa är gott nog.

Ditt bästa är gott nog.

…….Jag tänker så här…ditt bästa…är verkligen nuet. Inte att jämföra med något annat utan just nu. För det är ju nu som det handlar om att du gör det bästa. Är du sjuk gör du ditt bästa utifrån det, är du arg gör du det bästa utifrån det och så fortsätter det……….

 

 

 

 

Lärarna kan dyka upp i vilken förklädnad som helst

Lärarna kan dyka upp i vilken förklädnad som helst.

…….Jag tror på kärlek och jag tror på fred. Och precis som Shakti Gawain tror jag att vi har en krigare. Och många, många håller tillbaka, föraktar och trycker ner sin krigare. De kämpar och sliter för att hålla krigare i schack och bannar sig själva om och om igen. De strör positiva affirmationer runt sig och ett ständigt leende är på deras läppar……….

 

 

 

 

På-väg

Vad ska du göra nu då?

Vad ska du göra nu då?

……..Vad ska du göra nu då? Kanske har frågan slagit dig när du som arbetslös letat bland annonser eller du som efter lång tids frånvaro från arbetsmarknaden nu försöker hitta rätt plats?

Eller det kanske kan vara så att du sitter på en stol som inte är  bekväm för dig och du gärna vill vidare eller till något helt annat yrkesområde?………

 

 

 

 

flickan med svavelstickorna

Är du flickan med svavelstickorna?

Är du flickan med svavelstickorna?

………En dag för ganska länge sedan satt jag och funderade över en situation där det fanns en stor brist på koncentration och ett ganska negativt psyke inblandat. Plötsligt fanns bara bilden av flickan sittande i snön tändande sina svavelstickor. Det var bara att tacka och ta emot, sagor kan ge sådana tydliga bilder och insikter……….

 

 

 

 

rumpnisse

Rumpnisse frågor

Rumpnisse frågor

………Tanken med att upprepa samma fråga är för att vi inte ser den grundläggande orsaken till varför något är som det är omedelbart. Vi behöver oftast gå djupare i tankekedjan för att hitta ursprunget och dit kommer vi om vi upprepar frågan och genom detta också får en förståelse för sambandet……….

 

 

 

 

drömmarnas-fält

Gör plats för änglar i ditt liv

Gör plats för änglar i ditt liv.

……Och jag vill nu dra iväg med det här och säga att du kan skapa det här utrymmet så att det där större i livet finns där permanent. Men att du behöver skapa det där utrymmet så att det kan ta plats själv!

I mitt sommarprogram kan du höra att jag pratade om att i den arketypiska folktron möter vi tanken att om man iordningställer en särskild plats i psyket så kommer den kreativa kraften, själens källflöde, att få vetskap om den, söka sig till den och ta den i besiktning……….

 

 

 

 

Artist~Lori Preusch

Den svart-vita världen

Den svart-vita världen.

…….Och att våga vara och uttrycka sig är inte helt enkelt. Inte enkelt på grund av att vi alla är beroende av en omgivning. En omgivning som ofta dömer. Och vågar vi inte vara och uttrycka oss missar vi möjligheter till att upptäcka mer av oss själva………..

 

 

 

 

50259639_1256371992_018Skazki_rasskazannuye_na_noch_

Svaren på din framtid kan ligga i det förflutna

Svaren på din framtid kan ligga i det förflutna

………Genom att befria din egen histora kan du även upptäcka sådant som kan leda dig framåt, drivkrafter du gömt långt inom dig och intressen som du släppt för att du var i en tid av begränsning.

Svaren på din framtid kan ligga i det förflutna.…….

 

 

 

 

Mumintrollet

Ingenting är säkert

Ingenting är säkert.

…….Berätta för mig om snön, sa Mumintrollet och satte sig i pappans solblekta trädgårdsstol. Jag förstår den inte.

Inte jag heller , sa Too-ticki. Man tror den är kall, men om man gör ett snöhus av den blir den varm. Man tycker den är vit, men ibland blir den skär, och ibland blå. Den kan vara det mjukaste av allting och den kan vara hårdare än sten. Ingenting är säkert.

Ur Trollvinter av Tove Jansson……..

 

 

 

 

Utmana dina föreställningar

Utmana dina föreställningar

……Det fanns en man som hade en ovanlig sjukdom, han var övertygad om att han var ett lik. Han bara satt rakt upp och ner på en stol och varken åt eller gjorde något annat. Han och hans psykiatriker argumenterade fram och tillbaka men psykiatrikern lyckades inte få honom att ändra sig. Då kom psykiatrikern på en idé – Blöder lik? frågade han mannen.

Mannen han funderade en stund och sa sedan – Nej, lik blöder inte. Inga inre organ fungerar så lik blöder inte. Då vill jag ta ett prov på dig sa psykiatrikern. Ett prov togs och mannen tittade på med uppspärrade ögon. Till slut utbrast han – Det var som fan, lik blöder!…….

 

 

 

 

Busfrö-My-255x300

Idag är jag doktor och du människa

Idag är jag doktor och du människa.

…….Att leka doktor och spela andras roller i det drama man själv är delaktig är en viktig del, att ständigt upprepa och hitta en förståelse i processen är viktigt för läkandet.

Samma sak händer när du läser en saga för ditt barn och barnet vill höra samma saga gång på gång. Barnet känner igen och processar omedvetet det som är aktuellt.

Samma underbara fenomen händer när du läser en myt eller folksagor idag som vuxen. Samma när du ser en film m.m. Vi blir berörda och bearbetar samma teman inom oss själva……

 

 

 

 

Stress och tid

Stress och tid

…….Och tiden så som vi ser på den är ju också förgänglig, vi kan ju liksom inte spara tid genom att lagra den. När tiden är borta kan du inte få tillbaka den. Och bara den tanken blir en stressande tanke för många av oss.

I de här stunderna brukar jag rekommendera att man bekantar sig med Hestia – härdens gudinna…….

 

 

 

 

spår

Vilka spår lämnar du efter dig?

Vilka spår lämnar du efter dig?

…….Då och då hamnar vi alla i situationer där vi får stifta bekantskap med döden. En nära anhörigs död eller en egen upplevelse kan göra att vi börjar fundera på vad vi lämnar efter oss………..

 

 

 

 

 

full_moon_magic_by_mileymoon-2-245x300

Värdeord i månens sken

Värdeord i månens sken.

……..Att hitta bärkraften är något som är viktigt för mig. Att hitta det som i mig ger trygghet och det som gör att jag alltid kan vara och agera utifrån det som är viktigt för att jag ska må bra.

Vanligast är nog att vi bara gör saker utan att fundera på om det ligger i linje med vad vi vill eller om det är något som vi innerst inne står för eller ej…….

 

 

 

 

afrodite11

Afrodite- en kommunikationsexpert

Afrodite – en kommunikationsexpert

……..Att föra in de Grekiska Gudinnorna ( som Afrodite är ) in till coachingrummet och till den personliga utvecklingen är spännande. Spännande för att det i mångas öron låter udda och lite overkligt och spännande för mig eftersom jag ser de underbara resultat när de väl släpper sin förutfattade åsikt……..

 

 

 

 

 

Att lära av månens cykler

Att lära av månens cykler

…….Som Symbolterapeut arbetar jag  med hjälp av bilder. En av dessa bilder är månen som påverkar både vår jord och oss själva på många sätt. Idag tänkte jag dela med mig av tankar som kanske kan hjälpa dig med din personliga utveckling……..

 

 

 

 

slutsats

I begynnelsen fanns slutsatsen

I begynnelsen fanns slutsatsen

……I begynnelsen fanns slutsatsen, åtminstone den slutsats som våra beteenden och val styrs av. Slutsatser som vi behöver för att fungera på ett hyfsat sätt i samhället och inte bara det, vår hjärna är gjord för att dra dessa slutsatser. En överlevnadsfunktion  för att kunna bedöma situationer och människor snabbt…….