heraHera är gudinnan vars arketyp först och främst är inriktat på äktenskapet. Hon var en lika hyllad och aktad gudinna som hon var skymfad och förödmjukad.

Hennes påverkan på oss har varit tydlig och även om det kan verka som hennes arketyp inte längre har samma uppenbara kraft så ska vi inte lura oss att tro att den inte längre finns.
Har man Hera arketypen starkt i sig har man en längtan efter att bli hustru. Man känner sig helt enkelt inte hel utan en man. Hennes sorg att vara utan en man kan jämföras med den smärtan som en barnlös kvinna med stark längtan till ett barn känner.

När Hera väl har gift sig är äktenskapet oftast inte något som är villkorligt. Hon är beredd att stanna kvar i nöd och lust.
Äktenskapet kan ju ses på lite olika sätt varav ett är att man fyller ett inre behov av att vara maka/make, ett annat är en yttre bekräftelse och en tredje är det som vi kan känna igen som det “heliga äktenskapet”.

Det heliga äktenskap som innebär en sammanslutning, vi kan känna igen känslan från tillfällen då var varit med om något speciellt där vi upplevt att vi fått tagit emot något alldeles speciellt. En känsla av balans och helhet.

Har man mycket av Hera i sig då gör man mannen till centrum i sitt liv, finns det barn i äktenskapet (vilket det ofta finns i Heras eftersom det ingår i rollen som hustru) är dessa alltid åsidosatta för mannen.

Då Hera är inriktad på och även söker “uppfyllelsen” och sammanslutningen blir hon ofta besviken i sitt äktenskap eftersom mannen inte riktigt har samma referensramar som hon själv. Hon har också en tendens till att dras till män med makt, vilket innebär att det är vanligt att hon har en man som ofta är borta. Hon kan också fastna för mannen som söker en omhändertagande kvinna, Zeus som var hennes make lurade bland annat henne genom att förvandla sig till en liten ömklig fågel som hon tog till sitt bröst.

Hera blev gång på gång bedragen och förnedrad av Zeus som tog till sig älskarinnor som han också skaffade barn med. Hennes reaktioner var häftiga och inriktade på hämnd.
Detta är också så som en kvinna idag med Hera arketypen starkt i sig reagerar. Demeter reagerade genom depressioner och Hera reagerar utåt och handgripligt. Och aldrig mot mannen. Det var alltid kvinnorna som hon vände sitt raseri mot.

Medea myten (syndromet) är en beskrivning av den hämndlystna Hera. Medea var kvinnan som dödade sina egna barn för att bestraffa sin man för att han lämnat henne. Och med mildare inriktning kan man kanske jämföra det med de skilsmässofall där barnen används som verktyg för att såra och även kanske för att få tillbaka mannen.

En Hera kvinna umgås inte gärna med andra kvinnor, hon trivs bäst ensam tillsammans med sin man. Detta innebär att hon, vid en skilsmässa eller dödsfall, inte har ett socialt nätverk runt omkring sig. Det är också ganska vanligt att hon inte odlat några egna intressen utan har helt gått in för att vara 100% hustru.

När kvinnan nu närmar sig medelåldern och även menopaus perioden är hennes mående väldigt beroende på hur det ser ut i hennes äktenskap eller om hon tillfört andra arketyper i sitt liv.

Är mannen trogen och de har odlat gemensamma intressen då kan de “leva lyckliga i alla sina dar” som sagan säger eller så kan det sluta med en katastrof om inte kvinnan kan hitta verktyg för att förstå vad Hera arketypen kan ställa till med.
Risken finns också att barnen inte heller har en varm kontakt då Hera hela tiden att favoriserat mannen framför dem och brytningar mellan mamman och barn är vanligt.
Och är det en ogift kvinna som uppnår sin mitt-livs-period behöver hon även där förstå sin egen drivkraft och försöka odla andra arketypers personlighet för att hon inte ska sjuk av sorg och bitterhet.

Hera arketypen är en väldigt stark drivkraft och en av de arketyper som har mest påverkan på oss och för att utvecklas väl tillsammans med den behöver vi förstå och skaffa oss kunskap om oss själva.

Så är du en kvinna som mest identifierar sig med ett förverkligande genom mannen…insikt om detta är det första steget för att ta till dig andra arketyper som kan balansera upp ditt liv.

Fakta är hämtat från “Gudinnorna inom oss” av Jean Shinoda Bolen

One comment on “Den åldrande Hera

  1. Pingback: Hera-vattumannen-attraktion-Liv Lust Balans

Leave a reply

required