mardrömFör de som verkligen lider av att ha många mardrömmar tätt inpå varandra måste denna titel Mardrömmar – lyckliga du! vara som ett adrenalinpåslag. Jag vet att när jag sagt det här på drömföredrag får jag en och annan som högljutt protesterar. Och det är klart, om det finns medicinska orsaker till att man har mardrömmar får man nog vinkla det här på ett litet annat sätt men om man inte har den problematiken hävdar jag fortfarande – Mardrömmar – lyckliga du!

Varför? Jo för det innebär att det är dags att få insikter om sig själv. Det kan vara en varning om att man nu är ute på alltför djupt vatten i sin vardag, det kan vara den impulsen som vi precis nu behöver för att kunna komma vidare. Tyvärr är det så att om man haft mycket mardrömmar som barn/ungdom har man också en tendens till att stänga av förmågan att komma ihåg drömmar över huvudtaget. Vill inte, vill inte ha mardrömmar är det som har gällt. Många gånger har inte heller våra föräldrar eller vår omgivning heller förstått hur man ska hantera sitt barns mardrömmar utan försöker i allra möjligaste mån förklara bort drömmen och även försäkra det drömmande barnet att det här är inget att bry sig om, det är bara en dröm.

Att ignorera en mardröm är som att skruva bort varningslamporna i bilen eller som att ta en värktablett istället för att ta bort blindtarmen. Vi missar verkligen en stor möjlighet att både läka och växa som människor.

Jung, psykolog och psykiatriker, är en av de personer som vi mest förknippar med symbolspråket menade att drömmar är ett uttalande från vårt omedvetna sinne. Dessa uttalande är inte på det språk som vårt medvetna sinne egentligen förstår. Till sin natur är det tvärtom från det medvetna jaget menade Jung. Det omedvetna använder sig av ett språk som består av symboler, metaforer och arketyper för att bilda meningsfullhet. Jung sa också att drömmar och mardrömmar är ett uttryck för den nuvarande situationen eller för en psykisk situation som drömmaren har. Enligt honom så finns alltså ingen gömd agenda i vårt omedvetna, det kommunicerar helt enkelt på det sättet som det kan. Vi behöver alltså ha lite tålamod och vara envisa när vi börjar med den resan som innebär att vi kan förstå oss själva lite bättre.

Nästan alla av oss har någon gång haft mardrömmar. För en del kommer mardrömmar ofta och kan handla om samma sak, för mardröm1andra kan mardrömmarna vara lite olika men ändå bära på samma tema. En hel del känner säkert igen sig i upplevelsen av att vakna kallsvettig eller skrikande för att vi drömmer om att vi faller från höga höjder. Eller vaknar med hjärtat dunkande av skräck för att vi har blivit förföljda. Många berättar om att de stått nakna inför en folkhop eller att de har varit paralyserade och inte har kunnat hjälpa till vid olyckor. Det finns många teman som är samma även om omgivning och personer är olika och individuella.

Visst är det så att mardrömmar kan komma av att vi sett en skräckfilm precis innan vi har gått och lagt oss eller att vi har ätit alltför nära bädddags men det vanligaste är att mardrömmar kommer för att vi behöver se vad det är som pågår i vårt liv just vid det tillfället.

Det är oftast en varning som gäller vårt beteende i vår vardag. Kanske blundar vi för något som vi inte vill ta itu med. Vårt omedvetna puffar för att vi har en känslomässig eller psykologisk obalans. Vi behöver helt enkelt bli medvetna om att vi under vår vakna tid försöker springa ifrån oss själva. Det kan vara egenskaper, beteenden eller känslor som vi inte vill erkänna att vi har som blir de monstren vi drömmer om på natten.

Så våra mardrömmar är ofta bilder som uppstår utifrån det som man kallar skuggan. Skuggan är det som vi inte vill se, det vi har förtryckt men också det som vi inte kan se själva. Skuggan kan vara djuret vi försöker fly från, mördaren som jagar oss eller olyckan som förlamar oss. Och allt kommer från ilskan vi inte vill erkänna, avundsjukan man inte får känna, svartsjukan som inte erkänns med mera.

Ju mer vi försöker tränga bort känslor vi inte klarar av att erkänna och acceptera desto mer mardrömmar och även obekväma drömmar får vi. Detta kommer att upprepas ända till den dagen vi tar itu med de känslor som orsakat vårt omedvetna att agera och accepterar att vi faktiskt har de känslor som vi har.

Mardrömmar kan även dyka upp som varningar av ett annat slag. Under dagarna uppfattar vi så många detaljer av tillvaron som vi inte är medvetna om. Allt från röstnyanser till kroppsrörelser är något som vi med automatik registrerar. Om vi omedvetet har tagit emot den här typen av budskap som på något sätt går stick i stäv med den medvetna upplevelsen av en person eller en situation kan detta dyka upp i drömmen. Vårt omedvetna vill tala om för oss att det är något vi har missat i vår vardag som är viktigt för oss.

Det som är vår skugga behöver inte alltid vara saker eller egenskaper som vi uppfattar som negativt i vår vardag, det kan lika gärna vara positiva sidor/egenskaper som vi inte klarar av att erkänna, inte vill erkänna för oss själva. Det kan vara talanger och styrkor som vi inte ser hos oss själva vilket blir till något som jagar oss om nätterna. Följande berättelse är en sammanfattning som jag tycker både beskriver detta plus att det också visar ett sätt att bemöta det som skrämmer oss, integrera och tillåta oss att växa.

Efter att jag haft många mardrömmar där en person jagade mig fick jag höra om klardrömmar. (Drömmar där man mitt i drömmen får en insikt om att man drömmer.)
Jag befinner mig mitt i en biljakt där jag försöker komma undan den bil som jagar mig. Jag svänger in på en parkeringsplats och börjar springa med förföljaren tätt bakom mig. Plötsligt är denna scen väldigt familjär och jag får en insikt om att jag drömmer. Jag uppbådar allt mitt mod och vänder mig mot den person som förföljer mig och skriker – Du kan inte skada mig!.
– Skada dig? säger personen förvånat. För första gången ser jag förföljaren i ögonen och jag kan bara se kärlek. – Jag vill inte skada dig. Jag har länge sprungit efter dig för att kunna tala om för dig att jag älskar dig. Med dessa orden sträcker han ut sin hand och blir till ett med mig. Jag vaknar energifylld, en energi som varade i flera dagar.
Resultatet blev att jag inte bara slapp dessa mardrömmar utan jag fick också mer styrka att klara av obekväma situationer både i mitt privatliv och på arbetet.

Personen ifråga hade länge sprungit ifrån den styrka och det mod som den hade men inte klarade av att erkänna. Och detta tydliggör något som jag många gånger tyckt mig har sett i min omgivning. Det finns många bland oss som är bättre på att acceptera de sidor hos sig själva som vi värderar som negativa än de som vi ser som positiva. Många tar även på sig sidor de inte har vilket oftast är ett resultat av stämplingar från barndomen som följer med upp i åldrarna.

När det gäller ålder och kön visavi mardrömmar visar en forskning på att det inte skiljer något på hur ofta man har mardrömmar, alltså om man är man eller kvinna, under barndomen eller om man är äldre. Däremot så har kvinnor mer mardrömmar under perioden där emellan än män. (Hm, tänkte jag när jag läste detta. Kanske inte så underligt men det får nog bli ett helt annat blogginlägg det där.)

Något man också behöver ha med sig är att mardrömmar också kan uppstå som en hjälp för att bearbeta traumatiska händelser man har varit med om. En kvinna eller man som blivit våldtagen, varit med om krig, tortyr eller har andra upplevelser kan drömma om och om igen om exakt den händelsen. När man arbetar med drömmar behöver man vara medveten om hur det ser ut runt omkring. Och man behöver alltid ha med sig att även om det finns symboler som har ungefär samma betydelse för ganska många så har en symbol aldrig en enda betydelse. Det är alltid drömmaren själv som har svaret på vad som är rätt och riktigt.

 

utdrag dröm från www.dreams.ca

Forskning från; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20817509

 

Leave a reply

required