Drömvärlden.

Återigen ett inlägg som redan varit publicerat på en gammal blogg sida jag haft. På tal om inlägget från Senoi folket.

Det är tur att jag inte så ofta är sjuk för hua vad trött jag blir av det. Vad ska jag kalla den här omgången för tro? Feberinfluensa?..

Och när jag nu tyckte att det började vända igår…vad händer? Upp mitt i natten för att placera kroppen i ett helt annat rum..maginfluensa? Just nu matt o lite lätt uppgiven!

In ut i drömmarnas värld har veckan bestått av. Konstiga, roliga, sorgliga och svettiga drömmar.

Jag hade en häftig upplevelse som fortfarande finns kvar hos mig.
Det var under en period som man brukar kalla “hypnagoga” tillståndet. Den där stunden precis innan du somnar. Du är inte riktigt vaken och inte riktigt sovande heller.

Det som finns kvar i minnet är;
Jag ska delta vid något evenemang; jag står utanför ett helt enormt vackert vitt hus och kommer precis på att det här kräver nog lite förberedelser. Det är någon form av samgående som ska ske, ett par som ska gifta sig kanske. Men den ena är ifrån sydstaterna och den andra från nord. När jag kommer på det blir jag lätt förundrad och tittar mig omkring. Jisses,,jag är i USA! Hur kom jag hit? Vad underligt!

Jag står utanför på den grus/sandbelagda uppfartsvägen och bara är förvirrad, hur kom jag hit? I nästa sekund känner jag hur jag är omgiven av lågor. Det brinner! Jag kan se och uppfatta mig själv mitt inne i dessa flammor och när jag tittar närmare ser jag att jag är bunden vid något mitt inne i elden. Mitt huvud hänger ner mot bröstet och jag försöker förstå vad den här bilden kommer ifrån. Vad är det som händer?

Jag börjar fundera över om jag håller på och vandrar i tiden? Med den tanken landade jag i ett rum. Jag står mitt på ett golv i ett litet ganska mörkt rum. Det är oerhört mycket lukter som når mig, så många att jag inte kan särskilja någon utan bara mer får ta ett djupt andetag som för att hämta mig från chocken. Jag ser mig omkring, massor av skränande människor sitter runt grovt yxade träbord.

Jag ser ner på min egen kropp och märker att jag har klänning med ett förkläde på mig. På mitt huvud har jag en “mössa”, det enda sätt som jag kan beskriva den på är som en “nattmössa”.

Lite lätt förvirrad tar jag ett steg bakåt och går då emot en person. Han vänder sig om, tar ett grabbatag i min hand och liksom spärrar upp ögonen. Det känns som om han är förvånad, förskräckt och arg samtidigt när han får syn på mig.
Jag blir rädd och sliter loss min arm och försvinner ut genom en av de dörrar, (väldigt låga sådana) som finns vid sidan av en öppen spis. När jag tar ett steg ut,,vaknar jag..

Åtminstone tror jag att det är då som jag vaknar eftersom saker flyter ihop. Det är det som finns kvar från “drömvaken-tillståndet”. Någonstans vet jag att jag inte hade somnat ordentligt så en “riktig” dröm var det inte.

Häftig upplevelse som jag fortfarande suger på som en karamell.
Och förresten på tal om att sällan vara sjuk! Min man pratade med sin mamma häromdagen, ca 82 år. Hon hade för första gången i sitt liv haft ont i huvudet! För första gången!

Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara?!

 

3 comments on “Drömvärlden

 1. catrin jonsson

  Intressant, jag har också sådana “drömmar” den här veckan efter att ha haft magsjuka och har funderat på varför drömmarna varit så speciella, som att se på en suddig skärm som blir klarare och klarare och kunnat flyga:) Trodde att jag fått tillgång till ett annat seende in i en andlig värld. Jag hade aldrig hört talas om hypnagoga tillstånd, nu har jag googlat.
  Jaha, jag som trodde det var något speciellt på gång, men det var tydligen naturligt och gick att förklara. Känner mig både lite “snuvad” att det inte var något extra speciellt men ja kanske ska vara lättad:)
  Tack, för dina läsvärda och intressanta inlägg.
  //Catrin

 2. malou Post author

  Tack själv Catrin för att du delar med dig.
  Kanske är du inte så “snuvad” som du tror. 🙂
  Vårt medvetna fungerar på ett sätt som jag tror att vi aldrig riktigt kan förstå och min erfarenhet är att det finns en stor möjlighet att nå nivåer som ligger lite djupare när vi faktiskt är lite “sämre”.
  Tänk om det är så att vi släpper taget om vår vardag på ett annat sätt just då? Vi är ju lite upptagna med att bara vara i ett sådant läge, vilket gör att vårt vanliga försvar för vårt “omedvetna” är lite tunnare.

  Plus att det är ett välkänt faktum att när vi är i det hypnagoga tillståndet så når vi nivåer som möjliggör både det ena och det andra. Flera av våra mest kända forskare, författare etc har fått lösningar, förklaringar etc just i dessa stunder. 🙂

  Lycka till med att titta på dina upplevelser och se om du hittar något matnyttigt i dem.
  Malou

  1. catrin jonsson

   Hej och tack för svar, nu har jag funderat lite över det här med det hypnagoga tillståndet. Jag väljer att tro om det du skrev; att vi kan nå nivåer som möjliggör både det ena och andra?. Känns lite “tråkigt” om dessa upplevelser i hypnagoga tillståndet ska enbart vara vetenskapligt bevisade. Jag behöver symboliken, mystiken och dess upplevelser som jag sedan filosoferar över?Det kan vara berikande.
   //Catrin

Leave a reply

required