stör

Augustimånen är störmånen, ett namn på månen som är mest vanligt bland olika indianstammar.

Augusti är månaden då stören vandrar uppåt i de stora sjöarna. Precis som laxen simmar den motströms för att komma till parningsområderna. Det är en fisk där vissa arter av den idag är utrotningshotad, mycket av detta beror säkert på den rom som de bär och som är så eftertraktad.

Som alltid kommer symboliken för ett djur ifrån olika delar. En del kommer utifrån den omgivning den lever i, en del kommer utifrån hur den beter sig och en del kommer utifrån dess betydelse för oss människor.

Stören lever i vatten och det gör att den bär med sig vattnets symbolik, det är en fisk och har den allmänna symboliken inbyggd och den är en stör som gör symbolismen mer finstämt.

Vattnet

Vattnet står bland annat som en symbol för källan och grunden till allt liv. Det är en arketypisk symbol för det omedvetna riket, där allt börjar och slutar. Ofta härleds man tillbaka till den stora modern och till fruktsamhet.

Inom kristendomen har vattnet betydelse som ett renande element (tänk dopet) och inom alkemin står den ofta för vår omedvetna vattenkraft.
Inom den symboliska världen står också vattnet för hela det spektrumet som har med känslor att göra. Precis som känslor varierar vattnet sig trots att det har samma substans.
Dyker vattnet upp i dina drömmar, oavsett om det är en dagdröm eller nattdröm, eller i meditationer eller på annat vis gör sig påmind på olika sätt, ha då med dig att det kan handla om något som du inte varit medveten om. Det kan också handla om något som du försökt gömma.
Det kan ge oss ett helt annat perspektiv, precis som bilden vill fokusera på, och det är värt att komma ihåg när vattnet är hos oss på besök.

Stören är graciösa simmare och de rör sig så smidigt att de knappast skapar någon turbulens alls. De ursprungsbefolkningar som har stören som ett totem menar att de personer som är födda inom denna månaden också bär på flera av de egenskaper som stören har.  De menar att “stör-personers” uppgift i livet är att lära sig behärska sina känslor (vattnet) och simma gracefullt genom sina liv och orsaka så lite friktion som möjligt.

På samma sätt menar de att på grund av att stören simmar mot strömmen så har de personer födda här eller som har stören som totem en förmåga att överleva trots svåra tider.

Stören är också en kunglig fisk. I Storbrittanien under medeltiden var det absolut förbjudet att fiska denna art och skulle du få en stör på kroken var du tvungen att anmäla detta. I den grekiska världen förknippades stören med Afrodite och den var både fruktad och älskad och enligt vissa texter så serverades stör på en bädd av rosor.

Inom andra traditioner hittar vi namn som spannmåls månen eller grön korns måne

 

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2014 Malou Thorman
Acknowledgements: Bild, okänt ursprung

Leave a reply

required