Blood-moon
Den 8:e oktober har vi en fullmåne av alldeles speciell art. I samband med den är det också en månförmörkelse. Den andra månförmörkelsen av fyra. Något som är väldigt speciellt och som enbart har hänt ett fåtal gånger det senaste århundradet. Den första månförmörkelsen var i april i år, detta är den andra och den tredje kommer i april 2015 och den sista i raden sker i september 2015.
Denna månförmörkelse kommer inte att synas på våra breddgrader utan är mest synbar i Nordamerika men även i Asien och Australien.

Månförmörkelse

En månförmörkelse sker när månen kommer i skuggan av jorden. Den befinner som på en plats där solljuset inte kan nå. Det solljus som kan lysa igenom måste passera genom jordens atmosfär och när den gör det så filtreras det blåa ljuset bort vilket gör att den ljus som återstår verkar vara rött. Där har du vår blodmåne framför oss.
Jag försöker föreställa mig hur våra förfäder tittade upp mot skyn och såg hur vår måne började skymmas av en stor skugga. Vilka tankar och känslor rusade då igenom dem? De som hade månen som kalender, som lyssnade till naturen hur reagerade de?
Idag ser vi månförmörkelsen som en period då vi skakas om lite, en tid för att vakna till och se vårt liv lite mer klart och kanske är detta inte så speciellt annorlunda utifrån hur de såg på månen då.
Man brukar också se månförmörkelsen som en shapeshifter som jag har skrivit om här. Annat man förknippar fasen med är att den signalerar öppningar likväl som avslut och just vid den här månförmörkelsen är Uranus i konjunktion. Uranus som påminner oss om det vilda och inte anpassade energier, om rebellen och revolutioner. Jag läser i en astrologs blogg: ” Med fullmåne/månförmörkelse konjunktion Uranus i Väduren så har vi känslor som bryter sig loss och igenom och raka vägen in till det okända. Om det finns saker i ditt liv som du håller fast vid enbart för att det är bekvämt, tryggt och/eller för att lindra smärtan då kan du använda denna månen för fundera över om den kostnaden är värt det.”
 Det är flera som pratar om att en förmörkelse möjliggör en öppning för att höja medvetandet och att drömmarna intensifieras.
InertiaK DeviantArt

InertiaK DeviantArt

Fullmånen är i Väduren.

Vädurens tecken är känt för att vara självständig, modig och entusiastisk. Mittemot har du Vågen som är det balanserade, diplomatiska och charmiga tecknet. Att ta till sig och praktisera en blandning av deras styrkor bär på, det är bra att fokusera på just nu.

Omedvetna som medvetna känslor rör sig nu i vår sfär och vi har en möjlighet att få syn på dem. Med tanke på att fasen även innebär en månförmörkelse kan det bli en aning mer turbulent än vad vi normalt brukar uppleva vid en fullmåne. Rädslor kan dyka upp utan att du är förberedd och då gäller det att du har klart för dig vad som är en naturlig rädsla för en reell fara och vad som är en rädsla för dina egna känslor.

Kommer du att springa runt, sjunka ner på knä och be böner oavbrutet eller blir du så rädd att du panikslaget ger dig iväg utan att tänka dig för, blint snubbla dig fram utan att ta hänsyn till vilket underlag du befinner dig på?

Även om vi idag vet vad en månförmörkelse är kan känslorna reagera som om de inte vet om det. Det är då vi behöver ta ett steg tillbaka för att inte låta fullmånens energi “äga” oss. Att bli “Mångalen” kan visserligen vara oerhört befriande och vi kan säkert också ge oss hän till den upplevelsen en stund men om vi vill ta tillvara på den härliga möjligheten att bära fram och föda det som är möjligt för oss behöver vi “äga” oss själva. Och just den här fullmånen behöver vi balansera Väduren behov med Vågen, vi behöver ta hänsyn till Uranus lust och behov av att komma fram med det nya och kanske till och med det udda.

 Blodmåne – Jägarens Måne

Ett skäl till att månen har fått namnet Blodmåne läste du ovanför och inom vissa områden kallas den också för Jägarens måne.

Peter Home

Peter Home

Skälet är naturligtvis för att jaktsäsongen startar och att i månens sken kan jägaren se sitt byte klart.

Jag kommer också att tänka på vad en jägaren är för symbol och vad månen kan lära oss med den symbolen. En jägare som respekterar både sig själv och naturen har en god insikt både om sig själv och sin omgivning. Det vill till att kunna läsa av sin omgivning, att ha tålamod och att vara stilla. Att sikta och ha som mål att inte skada. Att ha respekt för det djur som kommer att få gå över och att tacka för den gåvan som naturen förser oss med. Du har även det motsatta. Utan känsla för naturen kan jägaren vara förödande både för sig själv och sin omgivning. Så för mig lär mig månen återigen att det handlar om att vara medveten om vad jag gör och vilket syfte jag har med detta.

Fullmåne yl

Jag misstänker starkt att det är flera av oss som kommer att uppleva lusten av att gå ut och yla riktigt högt. Själv börjar jag få känslan av gå omkring bland alla de där lustiga speglarna på Liseberg. Känslan av att vara hoptryckt blandas med upplevelsen av att vara lång som ett hus. Det vill helt enkelt till att titta i rätt spegel.

Med alla dessa möjligheter som denna fullmåne ger oss upplever jag behovet av att koll på sina intentioner. Vad vill vi egentligen? Vart är jag på väg? Och med vilken känsla går jag in i projekt eller släpper iväg ett projekt?

Att ha kärlek och respekt med sig gör underverk, tvivla aldrig på det. Denna grund hjälper också till eftersom kärleken alltid slår ut rädslan.

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2014 Malou Thorman
Acknowledgements: Bild; InertiaK, Peter Home,

Leave a reply

required