Symbolkalender II

Så fort jag har satt mig till ro dyker hon upp i dörröppningen igen. För det är ju så att när vi gjort plats, när vi har skapat oss ett rum både på utsidan som i själen, ja då kommer det vi söker. Och här står hon nu när jag satt mig där jag brukar sitta när jag beger mig in i mitt inre. Till den värld av symboler som är själens språk. Till en värld som inte kan översättas med ord eftersom de inte kan förklaras med logik. Och ord består av logik.

Hon den gamla berätterskan tar plats i stolen framför mig och tittar mig djupt i ögonen. Kanske såg hon vad hon ville för hon nickade på ett sätt som jag tar som nöjt. Hon kikar runt sig och suckar medan hon sjunker lite djupare ner bland plädarna som finns där.

-Man fryser lätt så här vid min ålder säger hon lite plirande. Hon smackar lite och jag inser att jag nog borde bjuda henne på lite varmt att dricka. När jag frågat henne skrockar hon och tackar men säger att hon nog föredrar lite öl så här på kvällskvisten då det är sagodags. Snopet reser jag mig för att se om det finns något ölliknande i kylskåpet.

När jag satt mig tillrätta igen blundar jag och tänker att jag ska komma tillbaka till min värld med lejonet som precis har rundat klippblocket men den gamla tar mig istället till nummer 2.

-Att vara tvåa i världen kan betyda allt eller ingenting. Den gamla petar till mig och kikar på mig. – Du måste ha en del erfarenhet av tvåan säger hon. Jag förstår först ingenting. Det första som jag associerade till tvåan handlade om att vara en del i ett par. När jag tänker till lite mer inser jag att hon pratar om när jag är född, den 22 i månad 2. Jag är inte så mycket kunskap inom numerologin så jag har egentligen inte funderat över just den symboliken. Men helt klart är det dags för mig att få veta mer nu förstår jag.

numbers2
-Talet 2 menas vara ett känsligt tal och inte förknippat med så mycket styrka säger en muttrar den gamla. Jag både hör och känner att hon inte riktigt håller med. Om lejonet representerar kungen, solen och ljuset och med detta nummer 1 i den patriarkaliska världen så representerar nummer 2 drottningen. Här har du hon som alltid står bakom och aldrig framför, hon som kan ses och också känna sig som andra gradens människa. Generellt säger en del numerologer att 2:orna kan ha dålig självkänsla men också de som är väldigt lätta att tycka om eftersom de drar sig ifrån konflikter och därmed är väldigt vänliga.
-Du får ta reda på mer genom att studera själv säger den gamla till mig. Vad jag vill att du gör är att du tittar på en tvåa och ser hur den ser ut.
-Titta på den och se hur den böjer sig, du kan nästan ana hur hon (för det är en hon) ligger på knä och har huvudet böjt.
Här har du grässtråt som böjer sig och formar sig med vinden men alltid, alltid reser sig upp. Som inte bryts i mitten trots att man menar att 2:an är splittringen. Det krävs en stark kvinna för att en man ska vara 1:a. Det krävs lejonhonor för att hanen ska kunna leda en flock.

-2:an skapar tröskeln mellan världar, mellan liv och död. 2:an är balans men också kaos. Här hittar du yin och yang. Här finner du ekot, men också kompromisser och möten. 2:an står för så mycket mer om vi bara går in och undersöker. Värdet i det vi hittar bestäms av din erfarenhet. Det är du och ingen annan som bestämmer om 2:an är förlorarens nummer eller ej.

Jag lyssnar och tittar fascinerat på denna gamla kvinna som sitter där med så mycket kunskap. Om 2:an är detsamma som en symbol för att vara förlorare, att alltid komma efter tänker jag göra allt för radera ut den symboliken i mitt sinne eftersom det är detsamma som att det feminina inte är lika mycket värt som det maskulina. Eller vänta nu! Kanske vi behöver spara det för att visa upp hur det ser ut i vår värld, vilka normer och vilken kultur det är vi lever i?
-Om Zeus är nummer 1 är Hera nummer 2 säger den gamla. Jag tittar upp förvånat. – Trodde du inte att jag visst vad du är intresserad av säger hon sedan. Hera var en svartsjuk elak Gudinna när det kom till någon som intresserade sig för hennes man. Man gjorde klokt i att komma ihåg detta om man rörde sig i den Grekiska Gudavärlden. Heras hämnd var grym och hon tittade sig inte i backspegeln och ångrade inget. 2:an kan representera även dessa egenskaper och oftast behöver vi titta bakom det uppenbara för att se varför det ser ut som det gör. Hera stod för äktenskapet, för det heliga äktenskapet. Hon stod för det som gjorde det splittrade helt precis som hon stod för splittringen. Allt är inte enkelt att förstå men det är alltid värt att ta en funderare när det kommer till den värld som styr och ställer med vårt inre. Hon är den mest lojala av de lojala och försvarar dig oavsett kostnad.
Jag undrar lite vad detta ska leda till och möts av ett skrockande. Det är verkligen en gammal vis berätterska jag har framför mig. – Det var du som bestämde att det skulle bli en symbolkalender och nu har du skapat en. Det blir det som ska bli.
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015 Malou Thorman

Leave a reply

required