Dag 13 Symbolkalender
Lucia, en dag för ljusbärare.

Den här dagen är en dag för att låta ljuset skina. För vem skulle du kunna skina idag?

Kanske göra middagsstunden extra mysig och med tankar om vad Lucia egentligen bär med sig? Finns det någon som du vet har det lite ensamt och som skulle må bra av en ljusbärare som kommer med en vänskaplig tanke och ett Hur mår du?

Luciadagen är en dag då jag sänder iväg varma och skinande tankar till de som inte längre finns här och till de som fortfarande är här. Vi har alla behov av en ljusbärare oavsett var vi befinner oss och i vilken situation vi har.

Så tänd ett ljus för de som du har nära och även för de som du kanske just nu inte gärna vill ha så nära. Att sända sitt ljus ger healing, inte bara för de som tar emot energin utan även för den som sänder. Det gör gott för själen.

Låt dig själv ha en underbar, varm och mjuk Luciadag.

Uppdrag för dagen:

Var en ljusbärare idag. För vem/vilka kan du skina idag?

/Malou

Här nedan kommer lite fakta om Lucia som jag helt fräckt kopierat.

Luciafirandet i Sverige är en sed som har sitt ursprung i folktro, legender och historiska fakta. Hon kommer med ljus när det är som mörkast och påminner om vårt kristna hopp.
Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull och i den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.
I det romerska samhället var det straffbart att vara kristen på den tiden och Lucia blev förmodligen dödad år 304 under Diocletianus’ förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20-25 år.

Dödad av sin fästman
Legenderna om henne är många och detaljerna mer eller mindre sanningsenliga. Hon föddes i en förmögen familj och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och att ge allt hon ägde till de fattiga. Ett kyskhetslöfte som hon inte berättade om för sina föräldrar.
När hon så blev bortlovad till en man som inte delade hennes kristna tro blev hon utom sig. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd.

Årets längsta natt
I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då övernaturliga makter var i görningen. Folk höll sig vakna och för att inte somna så åt man.
I Tyskland fanns en tradition där en flicka kläddes upp för att vara “Christkindlein”, ett Jesusbarn, med tända ljus i håret som föreställde en gloria. I Västsverige togs traditionen upp bland de högre stånden, men här var det en vuxen kvinna som klädd i vitt, med ljus i håret kom med förtäringen till gårdens folk under vakan.

Stjärngossar
Stjärngossarna har sin egen historia. På vissa håll gick unga pojkar från hus till hus vid jultid, sjöng några sånger och bad till sist om en penninggåva. Gossarna var klädda i vita särkar med strutmössor på huvudet och de föreställde de tre vise männen, kung Herodes och Judas.
Det moderna luciafirandet som vi känner det i dag tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga Luciatåget. Från början uppträdde Lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett följe med tärnor och stjärngossar. På förskolorna har tomtenissarna och pepparkaksgubbarna också en given plats.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017 Malou Thorman

Leave a reply

required